Spectrum Noir vs Copic Markers

Sinds kort is er een nieuwe soort Marker op de markt, namelijk de Spectrum Noir markers. Hoewel, echt nieuw zijn ze niet. daar kwam ik via een Yahoogroep al snal achter. De Spectrum Noir pennen worden gebracht als een nieuw merk, maar zijn in feite niks anders dan het goedkopere zusje van de Touch Markers.


  
Ja, dit zijn Touch Markers. Check de "verschillen" met de Spectrum Markers:


Nee, die zijn er niet ;)

Maar goed, dan kan, dat mag, het is gewoon een handige marketingcampagne. Trommel een paar populaire blogsters op, doe ze allemaal een set kado, en je krijgt de broodnodige publicatie, zo gaat het nu eenmaal. 
Maar goed, feit blijft, als is het dan gewoon dezelfde pen als de Touch Marker, hij is wel heel betaalbaar, en aanzienlijk goedkoper als zowel de Touch Markers als de Copic Markers! Maar is hij ook goed?

Allereerst het belangrijkste verschil met de Copic Markers; de punt. De brede punt van de Spectrum Noir is aanzienlijk dikker dan de brede punt van de Copic Marker. De Copic Marker is 5 mm breed, de Spectrum Noir is 7 mm. Verder heb je bij de SN geen keuze, het is maar 1 type stift, met daaraan een brede beitelpunt en 1 kleine punt, bij de CM heb je ook nog de sketchpunt (welke zowel aan de Copic Ciao zit als aan de Copic Sketch). 

Een tweede verschil is het aantal type pennen. CM bied 4 verschillende pennen aan, de Original (met dezelfde punten als de SN), de Ciao, de Sketch en de Wide, alle 4 met een andere inhoud. In de Sketch zit 1,5 keer de inhoud van de Ciao, in de Original 2 keer zo veel (Bron: Gek op Copic) Hoeveel er precies in 1 Ciao zit, heb ik niet kunnen vinden en ik heb er geen verpakking meer van. Verder zijn er voor de copics navulflesjes.
De SN heeft 1 pen, op de verkapping en op de pen staat niet hoeveel inkt er in 1 pen zit. SN heeft (nog) geen navulflesjes maar deze komen wel.

De CM hebben een ander kleursysteem dan de SN, en eerlijk gezegd is die ook handiger. De CM hebben een systeem met letter en nummer, die onderling met elkaar samen gaan. Bijvoorbeeld E50, E51, E53, of bijvoorbeeld W7, W5 en W3. Bij Sn lijkt er geen systeem in te zitten, ik heb hem in ieder geval nog niet kunnen ontdekken. Zo heb ik een set paarse gekocht, wat de volgende nummers omvat: 146, 83, 73, 84, 82 en 81. Nou zou ik zeggen 81 t/m 84 hoort bij elkaar, maar als je de kleurenkaart van SN aanhoud dan zouden 146, 83 en 73 bij elkaar horen, en 84, 82 en 81 (ook in die volgorde). Groen net zo, ik heb de kleuren 48, 43 en 51 als combinatie gekregen en 163, 175 en 42. Eerlijk gezegd hoop ik dat ze daar nog eens een handiger systeem voor bedenken, want hier is geen kaas van te maken!

Het laatste grote verschil is het aantal kleuren. De CM Heeft in totaal 346 kleuren. De Sketch Markers zijn in alle keuren verkrijgbaar, de Original in 214 en de Ciao 180. De kleuren van de Ciao en de Original zijn dezelfde als de Sketch, dit zijn dus geen aanvullende kleuren!
De SN is in 168 kleuren verkrijgbaar, en ach, laten we eerlijk zijn, dat is genoeg.

Maar dan het belangrijkste, waar het allemaal om gaat. Zijn Copic Markers beter dan Spectrum Noir markers?


Onderstaand afdrukje heb ik gekleurd met Spectrum Noir stiften. Ik heb de volgende kleuren gebruikt:

Gezicht: 132 - 133 - 142 - 135 - 196 (laatste 2 voor de wangetjes)
Truitje: 163 - 175 - 42
Jurkje: 146 - 83 - 73
Bloemblaadje: 48 - 43
Vlinder + bloemetje: 147 - 88 - 86
Het haar heb ik expres niet gekleurd, omdat ik deze kleuren niet gekocht heb.


Zoals je ziet mengen de meeste kleuren prima, ik heb alleen problemen met de paars, deze mengt gewoon niet goed. Dat is heel jammer, ik be flink aan het blenden geweest maar kleur 146 vervaagd de kleuren alleen maar, hij mengt niet. Ik had extra als een dus laagje 146 eerst over het hele jurkje gedaan, omdat kleuren beter mengen wanneer het papier al wat verzadigd is, maar dit heeft niet geholpen, he blijft harde lijnen zien. De Skintones zijn geweldig, ze mengen mooi, en de combinatie 196 en 135 zorgt voor mooie lichtgekleurde wangetjes. Ook de groen mengt prima. Ik heb de overige paarse kleuren (84, 82 en 81) op een kladje ook uitgeprobeerd, en deze mengen beter.


Het tweede afdrukje, uiteraard dezelfde, heb ik gekleurd met Copic Markers. Ik heb geprobeerd de kleuren zo veel mogelijk overeen te laten komen.

Gezicht: E00 - E11 - R20(voor de wangetjes)
Truitje: YG00 - YG91 - YG95
Jurkje: V12 - V15 - V09
Bloemblaadje: YG00 - YG67
Vlinder + bloemetje: RV02 - RV04 - RV06

Het haar heb ik ook hier niet gekleurd, om e.e.a. beter te kunnen vergelijken.


De paars van de Copic mengt vele malen beter, daar is geen enkele twijfel over. Maar verder zit er weinig verschil in moet ik eerlijk zeggen! Als ik eerlijk ben, vind ik de huidskleuren van de Spectrum Noir zelfs mooier, ze mengen mooier. Nog een voordeel van de Sn is dat je niet snel lijntjes zult zien. Als je met copics meermalen over 1 stuk gaat, en je slaat een stukje over, dan blijf je dat vaak zien. Bij de SN is dit geen probleem, al moet je natuurlijk wel op blijven letten dat het zo egaal mogelijk wordt. De roze van de SN mengt ook iets beter, en deze kleur is wat beter roze dan de kleuren van de CM. Maar goed, dat is gewoon kleurverschil, en zegt niks over de kwaliteit. Ook de groen lijkt net iets mooier te mengen.

Mijn conclusie: Met de Spectrum Noir heb je, zeker als beginner, een heel fijn, goed en goedkoop systeem van stiften die grotendeels op elkaar afgestemd zijn. De stiften worden vooralsnog verkocht in sets van 6 (voor gemiddels 8 euro per set) en sets van 24 stuks (voor gemiddels 28 euro per set). de sets van 24 stuks zijn aanvullend op de sets van 6, dat zijn dus andere kleuren! Het enige wat ik echt wel een beetje mis is de Sketchpunt, maar misschien komt dat nog in de toekomst. Voor de paarstinten zou ik zeker op zoek gaan naar Copics, die mengen gewoon beter, de overige kleuren (die ik heb gebruikt dan) mengen onderling prima.
Ik heb alleen de Greens, Pinks, Purples en Skin Tones gekocht, de eerste 3 omdat ik dar niet zo heel veel verschillende kleuren van heb (vooral paars is ondervertegenwoordigd bij Copic), en de Skin Tones omdat die altijd wel van pas komen.

Copic Markers en Spectrum Noir Markers zijn beide alcoholmarkers, en dus prima onderling te gebruiken.


Ik hoop dat jullie wat gehad hebben aan dit lange relaas, bedankt voor het lezen in ieder geval! 

Reacties

Margreet zei…
Wat een mooi gekleurd.
En wat fijn die beschrijving van deze stiften.
Groetjes Margreet
Nou dit is nou eens een review waar je wat aan hebt dankjewel Krista ik ga dit zeker meenemen in mijn besluit of ik nou de copics of de SN ga kopen.
Carmen van Leeuwen.
Miranda zei…
super dar ik dit bericht tegenkwam! ben nl op zoek naar markers die bij mijn budget aansluiten zeg maar. toen kwam ik de SN tegen maar wist niet of er goede ervaringen mee waren. dus na dit bericht te hebben gelezen weet ik het zeker...dit worden mijn eerste markers Krista bedankt!
Just me... zei…
Hoi Krista,

Super bedank voor deze uitgebreide review van de SN.
Ik heb een hobbywinkel en zit te twijfelen of ik de SN in ga kopen. Maar ben dank zij jou een stukje verder met de beslissing ;-)
Ik heb alleen nog wel een vraagje. Op welk papier gebruik je de SN? Kun je dat gewoon op Hema correspondentie kaartjes doen of gebruik je daar speciaal papier voor?
Ik hoop van je te horen.

Liefs, Diana.
Riet Kamstra zei…
Ben nog niet zo lang bezig met kaarten maken en stempels inkleuren. Momenteel heb ik een aantal copic sketchmarkers en een aardig aantal flesjes en pads van Ranger distress inkt. Ben beide nog steeds aan het uitproberen. Neig naar de comics, maar ik vind ze wel erg duur. Van de huidtinten heb ik navulflesjes gekocht. Spectrum Noir had ik tot 5 minuten geleden nog nooit van gehoord. Zag het op een blog met een link naar jouw blog. Je vergelijking vind ik perfect en daar wil ik je even voor bedanken.
Misschien dat ik een paar SN markers ga kopen om ze uit te proberen!
Nogmaals bedankt en prettig weekend!

gr. Riet Kamstra (aka Dutchie)
BoelieBlog zei…
Goede en heldere uitleg over de Spectrum Noir Markers! Ik ben ook al lang op zoek naar een goedkoper alternatief voor de Copics, ik heb Derwent potloden geprobeerd, maar was daar niet tevreden over. Na wat zoeken op Google kwam ik op jouw blog terecht. Fantastisch!
Ik heb inmiddels een eerste lading SN Markers besteld en hoop ze een dezer dagen binnen te krijgen zodat ik kan gaan oefenen!
Groetjes,
Esther
Anoniem zei…
Great post. I was checking constantly this
blog and I am impressed! Very helpful info specially the last part :) I care for such info a lot.
I was looking for this particular info for a very long time.
Thank you and best of luck.
Feel free to surf my blog click the up coming web page
Anoniem zei…
Excellent way of explaining, and pleasant piece of writing to take information concerning my presentation focus, which i am going to deliver in academy.
Feel free to surf my blog post ; diet doctor Miami
Anoniem zei…
I get pleasure from, cause I found exactly what I used
to be looking for. You've ended my 4 day lengthy hunt! God Bless you man. Have a nice day. Bye
My website ... Motivational Speakers South Africa
Anoniem zei…
I have read so many content concerning the blogger lovers but
this piece of writing is in fact a pleasant article, keep
it up.
Also visit my webpage - seo services india
Anoniem zei…
Hi! This is my first visit to your blog! We are a group of volunteers and starting a
new project in a community in the same niche.

Your blog provided us beneficial information to work on.
You have done a wonderful job!

Here is my homepage :: iklan poskota