Inkleuren met Prisma Colorsoft.

Alle workshops op internet over het inkleuren met Karisma's, Prisma's of Derwent's heb ik al geprobeerd, en het resultaat beviel me nooit 100% Dus ben ik zelf wat aan het experimenteren gegaan, met als volgt mijn eigen methode ;)

Wat ben je nodig:- Karisma, Prismacolor of Derwent Colorsoft potloden
- Een stempelafdrukje
- Reukloze terpentine
- Doezelaartjes


Ik begin altijd met het hele vlak dat ik wil kleuren heel lichtjes in de juiste kleur in te kleuren. Dat is gelijk het grote verschil met de meeste workshops, waarbij alleen de randen vaak ingekleurd worden. Ik heb het idee dat het dan wat streperiger wordt, omdat de kleuren van deze potloden zich beter verspreiden als er al kleur op de ondergrond zit.


Vervolgens kleur ik de randen waar ik schaduw wil hebben, donkerder, dit mag echt wel vrij dik!!!


Voordat ik de kleuren ga verspreiden met de doezelaartjes, zorg ik dat de kleuren alvast iets in elkaar over lopen, door tussen de dikke randen en de rest van het plaatje de kleur ook iets meer aan te zetten. Ik gebruik zelden 2 verschillende kleuren (bijvoorbeeld licht- en donkerbruin) in 1 vlak, vaak kun je dit toch zien, ik vind het mooier als alles in dezelfde kleur is (met schaduwwerking natuurlijk)

Pas nu ga ik aan de slag met de doezelaartjes! Doop de schone punt van je doezelaartje in de reukloze terpentine, en maak vervolgens ronddraaiende bewegingen over het ingekleurde deel van je plaatje. Begin hierbij bij de donkerste kant van je plaatje, zo loopt alles mooi in elkaar over!


Mocht je de kleur van het plaatje nu nog niet intens genoeg vinden, kleur dan de schaduwvlakken nogmaals in en verdoezel dit weer in het plaatje. In principe kun je dit net zo vaak doen als je wilt, persoonlijk vind ik dat na 2 keer de laag te dik wordt en dan wordt het minder mooi.Uiteindelijk is dit het plaatje geworden. Door extra schaduwen toe te voegen, bijvoorbeeld in het gras onder het hondje, krijg je nog meer dieptewerking in het plaatje.

Nog een tip: Sommige kleuren zijn moeilijker om te doezelen dan andere kleuren, zo is rood vaak erg lastig, op een of andere manier loopt dit moeilijker in elkaar over. Breng eens heel licht wit aan voordat je de moeilijke kleur aanbrengt, je zult zien dat het dan mooier overloopt!

Reacties

Janny zei…
leuke workshop Krista en inderdaad rood is erg moeilijk om te doezelen, bedankt voor de tip om eerst het hele vlak lichtjes te doen, ga ik de volgende keer ook eens doen!